Silvestrovské ovarové koleno s vejmrdou

30.12.2016 14:03

Suroviny:

1 vepřové koleno

1 cibule

5 zrnek nového koření

5 zrnek pepře

1 lžíce octa

sůl

Na vejmrdu:

½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu

½ hrnku vývaru z vepřového kolena

1 oloupané najemno nastrouhané jablko

1 lžíce octa

1 lžíce cukru

sůl

 

Postup:

Očištěné koleno vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, ocet a všechno koření. Zalijeme dostatečným množstvím vody a velmi pomalu vaříme do měkka. To trvá cca 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s křenovou vejmrdou a tmavým chlebem.

Příprava vejmrdy:

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

 

Celková doby přípravy cca 2 hodiny

4 – 6 porcí

 

Místo vepřového kolena můžeme pro přípravu ovaru použít vepřovou hlavu, plecko či bůček. Ovar by se měl konzumovat po půlnoci, tedy na Nový rok, protože „prasátko“ nosí štěstí. A to Vám všem, milí posluchači, přeji v hojné míře. K tomu plnou fůru zdraví a ostatní se dostaví již samo.

 

Ať nám chutná život, to Vám ze srdce přeje M.Kuntzmannová