Silvestrovské ovarové koleno s vejmrdou
Suroviny:
1 vepřové koleno
1 cibule
5 zrnek nového koření
5 zrnek pepře
1 lžíce octa
sůl
Na vejmrdu:
½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl
Postup:
Očištěné koleno vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, ocet a všechno koření. Zalijeme dostatečným množstvím vody a velmi pomalu vaříme do měkka. To trvá cca 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s křenovou vejmrdou a tmavým chlebem.
Příprava vejmrdy:
V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.
Celková doby přípravy cca 2 hodiny
4 – 6 porcí
Místo vepřového kolena můžeme pro přípravu ovaru použít vepřovou hlavu, plecko či bůček. Ovar by se měl konzumovat po půlnoci, tedy na Nový rok, protože „prasátko“ nosí štěstí. A to Vám všem, milí posluchači, přeji v hojné míře. K tomu plnou fůru zdraví a ostatní se dostaví již samo.
Ať nám chutná život, to Vám ze srdce přeje M.Kuntzmannová