Sekaná na smetaně

19.04.2024 09:13

Suroviny:

400 g mletého vepřového masa z plecka nebo libového bůčku

300 g mletého hovězího masa z krku

2 housky nebo rohlík

1 vejce

40 g slaniny do masové směsi

20 g slaniny na prošpikování

1 středně velká cibule

citronová šťáva, plonotučná hořčice, majoránka, mletý pepř, sůl

1/8 l smetany

trochu vývaru

sádlo na pečení

 

Postup:

Mleté maso dáme do mísy, přidáme ve vodě namočené a vymačkané housky nebo rohlíky a vše ještě jednou umeleme na masovém strojku nebo velmi důkladně promícháme. Pak přidáme najemno nakrájenou slaninu, sůl, mletý pepř, majoránku, vajíčko, na sádle osmahnutou cibulku, cca 2 lžíce vody a vše znovu dobře propacujeme a masovou směsí několikrát na vále bouchneme. To proto, aby se ze směsi dostal ven vzduch a sekaná při pečení nepraskla. Předpokládám, že tenhle fígl zná téměř každý, ale kdo ne, jistě za něj bude rád.

Na vále posypaném strouhankou vytvoříme šišku, kterou protáhneme na proužky nakrájenou slaninou. Sekanou vložíme do pekáče, přelijeme ji rozpáleným sádlem a ve vyhřáté troubě pomalu pečeme cca 1 – 1 ½ hodiny. Během pečení podléváme vývarem a poléváme vypečenou šťávou. Hotovou sekanou vyjmeme z pekáče, vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu nebo jiné nádoby, sebereme mastnotu a výpek zalijeme smetanou, ochutíme citronovou šťávou a podle chuti přidáme hořčici a pepř. Vše dobře rozmícháme a krátce povaříme. Sekanou nakrájíme, upravíme na talíře a přelijeme omáčkou, kterou však můžeme podávat i v omáčníku.

Příloha: bramborová kaše, knedlíky, noky, zeleninové saláty.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

6 porcí

Tenhle recept je starý stejně jako já. Dostala jsem k nedávným narozeninám krásnou knihu, ve které je kromě jiného i několik receptů z roku mého narození. Jeden z nich dneska v malé úpravě uvádím. Vím, že v tomto receptu nejde o žádný výkřik gastronomie. Ale sekanou, když je dobře udělaná a hlavně z kvalitního masa, tou nikdy neurazíme. Navíc je ta dnešní obohacená o dobrou omáčku.

Tento pokrm uvádím s velkou dávkou nostalgie a zamýšlím se nad tím, jak ten čas letí. Ale co, každý jsme starý tak, jak se cítíme. Hlavně nepropadat panice nad číslem, které zdobí náš věk.