Salát z mladého hlávkového zelí

07.07.2023 10:35

 

Suroviny:

500 g mladého hlávkového zelí

2 karotky

2 jarní cibulky

2 stroužky česneku

1 jablko

dýňový nebo olivový olej

vinný ocet

špetka cukru, sůl, drcený kmín

 

Postup:

 

Očištěou hlávku zelí najemno nakrájíme nebo nakrouháme, osolíme a promačkáme, aby změklo. Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a oloupané jablko, na plátky nakrájenou cibulku a česnek, trochu drceného kmínu, okyselíme octem a podle chuti přisladíme. Promícháme a na závěr pokapeme zvoleným olejem. Podáváme vychlazené.

Tento salát je výborný a vhodný třeba jako lehká večeře s pečivem nebo jako příloha k pečeným či grilovaným pokrmům.

 

Celková doba přípravy ½ hodiny

cca 600 g salátu

 

S pěkným počasím přichází ke slovo grilování, v některých rodinách velmi oblíbená činnost. Grilujeme maso, uzeniny, zeleninu, ale také sýry. Na fotografii k dnešnímu receptu můžete vidět grilovaný hermelín, jehož příprava je velice jednoduchá, stačí ho před grilováním obalit anglickou slaninou a pak jen pečlivě a opatrně grilovat, abychom ho nespálili. Kdo nefandí grilování, může ho jen opéct. I tady platí opatrnost. V naší dnešní relaci o vaření je to jeden rychlý recept navíc.

 

Saláty z čerstvé zeleniny jsou důležitou součástí naší stravy, ať už je použijeme samostaně nebo jako přílohu, jak jsme si již řekli. V každém případě chvála létu, chvála za to, že jsme.