Rýže s vepřovým masem a zeleninou
Rýže s vepřovým masem a zeleninou (rizoto po česku)
Suroviny:
400 g vepřového plecka
2 lžíce sádla nebo oleje
2 cibule
250–300 g rýže
2 mrkve
¼ středně velkého celeru
1 malá plechovka sterilovaného hrášku
500 ml masového vývaru
mletý pepř
sůl
Na posypání:
70 g nastrouhaného tvrdého sýru
Suroviny:
Očištěné maso nakrájíme na drobnější kousky. V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso a prudce ho orestujeme. Potom osolíme, opepříme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme téměř doměkka. Pak k masu přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu a sterilovaný hrášek. Přisypeme rýži, kterou jsme alespoň 5x proprali, promícháme a přilijeme tolik vývaru, aby dosahoval cca 1 cm nad rýží. Dusíme tak dlouho, dokud nejsou maso i rýže měkké. Rizoto podáváme posypané nastrouhaným tvrdým sýrem a petrželkou, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou nebo se zeleninovými saláty.
celková doba přípravy cca 1 hodina
cca 6 porcí
Dlouho jsme si v naší relaci nepřipravili nic z rýže. Dnes si jí dáme jako hlavní chod, nejen jako přílohu. Rýže je velmi dobře stravitelná, neobsahuje cholesterol ani lepek, zato má ale dostatek minerálních látek a jedna porce dodá asi 150 kalorií.
Jak je vidět, rýže je nejenom chutná, ale i zdravá a dá se konzumovat i při různých dietách. Dnešní recept není ale určen pro dietu, ale jako velmi dobré hlavní jídlo.