Rýže s vepřovým masem a zeleninou

17.03.2023 08:48

Rýže s vepřovým masem a zeleninou (rizoto po česku)

Suroviny:

400 g vepřového plecka

2 lžíce sádla nebo oleje

2 cibule

250–300 g rýže
2 mrkve

¼ středně velkého celeru

1 malá plechovka sterilovaného hrášku

500 ml masového vývaru

mletý pepř

sůl

Na posypání:

70 g nastrouhaného tvrdého sýru

 

Suroviny:

Očištěné maso nakrájíme na drobnější kousky. V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso a prudce ho orestujeme. Potom osolíme, opepříme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme téměř doměkka. Pak k masu přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu a sterilovaný hrášek. Přisypeme rýži, kterou jsme alespoň 5x proprali, promícháme a přilijeme tolik vývaru, aby dosahoval cca 1 cm nad rýží. Dusíme tak dlouho, dokud nejsou maso i rýže měkké. Rizoto podáváme posypané nastrouhaným tvrdým sýrem a petrželkou, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou nebo se zeleninovými saláty.

 

celková doba přípravy cca 1 hodina

cca 6 porcí

 

Dlouho jsme si v naší relaci nepřipravili nic z rýže. Dnes si jí dáme jako hlavní chod, nejen jako přílohu. Rýže je velmi dobře stravitelná, neobsahuje cholesterol ani lepek, zato má ale dostatek minerálních látek a jedna porce dodá asi 150 kalorií.

Jak je vidět, rýže je nejenom chutná, ale i zdravá a dá se konzumovat i při různých dietách. Dnešní recept není ale určen pro dietu, ale jako velmi dobré hlavní jídlo.