Rozmíchánky s oukropem
Suroviny:
1 kg brambor
1 snítka celeru nebo libečku (čerstvý nebo sušený)
1 lžička kmínu
2 lžíce sádla
2 cibule
200 ml sladké smetany
3 stroužky česneku
sůl
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, nať z celeru nebo libečku, zalijeme dostatečným množstvím vody a uvaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, ale vodu z nich nevyléváme, uchováme ji. Na sádle dozlatova usmažíme nakrájené cibule. Polovinu dáme do uvařených brambor, částečně je rozšťoucháme a na závěr vmícháme trochu smetany, kterou brambory zvláčníme. Slitou vodu z brambor přivedeme k varu, přidáme druhou část usmažené cibulky a utřený česnek a dále již nevaříme. Každý stolovník pak dostane talíř s oukropem (polévka z vody z vařených brambor) a misku s rozmíchánky (šťouchané brambory se smetanou).
Celková doba přípravy: 40 minut
4–6 porcí
Po svátečních hodech jsem pro dnešní relaci vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný v neposlední řadě zdravý a také kapsu šetřící pokrm, který se řadí mezi ty jednoduché, ale velmi chutné. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.