Restovaná játra (z čínské kuchyně)

22.07.2016 07:38

Suroviny:

400 g vepřových jater

1 stroužek česneku

1 lžíce máčeného škrobu

3 lžíce sádla

2 – 3 žampióny

1 malý pórek

1 lžička sójové omáčky

špetka glutasolu

vývar

1 lžička oleje

sůl

 

Postup:

Očištěná a opraná játra nakrájíme na tenké plátky, smísíme se solí a utřeným česnekem, obalíme v máčeném škrobu a prudce na rozpáleném sádle osmahneme. Přidáme na plátky nakrájené žampióny, na nudličky nakrájený pórek, dobře zamícháme a zmírníme teplotu.  Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme glutasol a podle potřeby přilijeme vývar. Rychle dohotovíme, zakápneme olejem, přendáme na teplou mísu a podáváme s rýží.

 

Celková doba přípravy cca 20 minut

4 porce

 

Čínská kuchyně se vyznačuje především velkou rozmanitostí a variabilností.

Tím, že je Čína velká země, jsou mezi jednotlivými kraji a regiony velké rozdíly.

Čínská kuchyně je známá velkým množstvím přípravy jídla. Od rychlého smažení na pánvi WOK, přes vaření v kotlíku anebo oblíbené vaření v páře. Je v oblibě i uzení za tepla i grilování. Zelenina, maso i ostatní přísady se většinou krájí na malé kousky, jako jsou nudličky, čtverečky či hranolky, v celku se upravují výjimečně.

Pokrmy musí příjemně vonět, dobře chutnat, pěkně vypadat a zároveň musí mít příznivý účinek na strávníka.

Čínská kuchyně je úzce propojena s tradiční čínskou medicínou.