Restovaná játra (z čínské kuchyně)
Suroviny:
400 g vepřových jater
1 stroužek česneku
1 lžíce máčeného škrobu
3 lžíce sádla
2 – 3 žampióny
1 malý pórek
1 lžička sójové omáčky
špetka glutasolu
vývar
1 lžička oleje
sůl
Postup:
Očištěná a opraná játra nakrájíme na tenké plátky, smísíme se solí a utřeným česnekem, obalíme v máčeném škrobu a prudce na rozpáleném sádle osmahneme. Přidáme na plátky nakrájené žampióny, na nudličky nakrájený pórek, dobře zamícháme a zmírníme teplotu. Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme glutasol a podle potřeby přilijeme vývar. Rychle dohotovíme, zakápneme olejem, přendáme na teplou mísu a podáváme s rýží.
Celková doba přípravy cca 20 minut
4 porce
Čínská kuchyně se vyznačuje především velkou rozmanitostí a variabilností.
Tím, že je Čína velká země, jsou mezi jednotlivými kraji a regiony velké rozdíly.
Čínská kuchyně je známá velkým množstvím přípravy jídla. Od rychlého smažení na pánvi WOK, přes vaření v kotlíku anebo oblíbené vaření v páře. Je v oblibě i uzení za tepla i grilování. Zelenina, maso i ostatní přísady se většinou krájí na malé kousky, jako jsou nudličky, čtverečky či hranolky, v celku se upravují výjimečně.
Pokrmy musí příjemně vonět, dobře chutnat, pěkně vypadat a zároveň musí mít příznivý účinek na strávníka.
Čínská kuchyně je úzce propojena s tradiční čínskou medicínou.