Prošívaná deka, pod kterou se neohřejete
Suroviny:
Na těsto:
2vejce
½ sklenky teplého mléka
½ sklenky oleje
1 sklenka pískového cukru
2 sklenky polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
máslo na vymazání pekáče
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu
4 polévkové lžíce moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
2 vejce
trochu oblíbeného džemu nebo marmelády
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme mléko, olej, vejce a všechno dohromady smícháme. Vznikne řidší těsto, které nalijeme do vymaštěného a vysypaného plechu s vyšším okrajem. Když chceme mít místo koláče dort, připravíme těsto i náplň z poloviční dávky a místo plechu použijeme dortovou formu.
V jiné misce promícháme tvaroh, cukr, vejce a vanilkový cukr. Touto tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme mu růžek a nastříkáme tvarohové mřížky na těsto. Můžeme také přizdobit trochou džemu nebo marmelády. „Prošívanou deku“ pečeme v mírně předehřáté troubě asi 40 minut při 175°C. Prochladlý moučník nakrájíme a pocukrujeme.
1 sklenka = 200 ml = 2 dl
Celková doba přípravy cca 1 hodina
Velmi jednoduchý na jedné straně, ale na straně druhé vynikající moučník, který měl svůj boom před mnoha léty. Myslím, že tento recept stojí za to ho „oprášit“ a připomenout. Je velmi rychlý, nenáročný a hlavně velmi dobrý. Tahle deka vás opravdu po těle neohřeje, ale, věřte, že si na ní pochutnáte.