Prošívaná deka, pod kterou se neohřejete

24.11.2017 08:02

Suroviny:

Na těsto:

2vejce                                                        

½ sklenky teplého mléka

½ sklenky oleje                                              

1 sklenka pískového cukru

2 sklenky polohrubé mouky

½ prášku do pečiva                                             

máslo na vymazání pekáče                                  

 Na náplň:  

500 g měkkého tvarohu

4 polévkové lžíce moučkového cukru (podle chuti)

1 vanilkový cukr

2 vejce

trochu oblíbeného džemu nebo marmelády

 

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme mléko, olej, vejce a všechno dohromady smícháme. Vznikne řidší těsto, které nalijeme do vymaštěného a vysypaného plechu s vyšším okrajem. Když chceme mít místo koláče dort, připravíme těsto i náplň z poloviční dávky a místo plechu použijeme dortovou formu.

V jiné misce promícháme tvaroh, cukr, vejce a vanilkový cukr. Touto tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme mu růžek a nastříkáme tvarohové mřížky na těsto. Můžeme také přizdobit trochou džemu nebo marmelády. „Prošívanou deku“ pečeme v mírně předehřáté troubě asi 40 minut při 175°C. Prochladlý moučník nakrájíme a pocukrujeme.

 

1 sklenka = 200 ml = 2 dl

Celková doba přípravy cca 1 hodina

 

Velmi jednoduchý na jedné straně, ale na straně druhé vynikající moučník, který měl svůj boom před mnoha léty. Myslím, že tento recept stojí za to ho „oprášit“ a připomenout. Je velmi rychlý, nenáročný a hlavně velmi dobrý. Tahle deka vás opravdu po těle neohřeje, ale, věřte, že si na ní pochutnáte.