Přírodní telecí a pikantní rýže

23.12.2022 09:01

Suroviny:

2 porce telecího kolínka přeseknuté napříč (osso buco) cca po 200 g nebo

plátky kuřecího nebo krůtího masa po cca 150 g

1 PL oleje

70 g másla

vývar

1 lžička hladké mouky

sůl

brusinkový kompot nebo džem

 

Postup:

V pánvi rozpálíme olej a polovinu másla a prudce z obou stran v něm opečeme přepravené maso. Pak ho osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme na teplém místě. Šťávu vydusíme a poté přidáme utřené máslo s moukou, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce povaříme. Maso podáváme přelité šťávou s pikantní rýží a brusinkovým kompotem nebo džemem.

Celková doba přípravy: 30 – 50 minut (podle druhu použitého masa)

2 porce

 

Pikantní rýže

Suroviny:

100 g rýže

1 menší cibule

2 lžíce oleje

20 g rozinek

15 g ve slaném nálevu naloženého pepře (červený nebo zelený)

1 – 2 pálivé papričky

sůl

Postup:

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme v několika vodách vypranou a okapanou rýži, rozinky, naložený pepř a nakrájené papričky. Osolíme, promícháme a zalijeme vodou, které musí být cca 1 cm nad povrch rýže, a vaříme cca 25 minut. Hotovou rýži necháme několik minut „vydýchat“.

Rychlý slavnostní pokrm, který svým složením bude vyhovovat po těžkém salátu a smažených řízcích. Myslím, že dobře nahradí tradiční menu a navíc nebude tak ekonomicky náročný. Hezké Vánoce všem a dobrou chuť.