Povidla z jablek
Suroviny:
3 ½ l oloupaných, na kousky nakrájených jablek
50 ml 8% octa
cca 500 g krystalového cukru
Postup:
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Promícháme s octem a s cukrem, kterého dáme podle sladkosti jablíček. Někdy může být 500 g málo, jindy moc. Necháme 24 hodin proležet. Během této doby občas zamícháme.
Směs nalijeme do velkého kastrolu, přivedeme k varu a pomalu jablka rozdusíme. Nejprve pod poklicí, tu potom odstraníme, aby se přebytečná voda snáze odpařila. Nakonec větší kousky jablek rozmělníme kovovou metlou. Nejsem v tomto případě zastáncem mixování, protože malé kousky rozvařených jablek jsou v povidlech vítány a zlepšují jejich chuť. Ale kdo chce, může směs mixovat. Horkými povidly plníme zahřáté sklenice, zavíčkujeme a při 85°C sterilizujeme cca 20 – 25 minut, podle toho, jak velké sklenice použijeme.
Sklenice s vychladlými povidly popíšeme a uložíme v suchu a chladu. Takto připravená povidla vydrží ve skvělé kvalitě několik let.
Poznámka: Toto je velmi starý a osvědčený recept. I když jsou povidla připravována bez konzervačních přípravků, nekazí se.
Ovoce dozrálo a jak se zdá, letos byla dobrá úroda jablek. Leckomu již však začínají „moučnatět“ a to je velmi vhodná doba na to, připravit z nich vynikající poctivá domácí povidla. V zimě jako když je najdeme. Můžeme je namazat na vdolky a pokapeme-li je ještě smetanou, máme mimořádnou lahůdku. Jablková povidla můžeme použít také na koláč, který před pečením posypeme máslovou drobenkou. Takový moučník uměly naše babičky. Zkusme to i my a připravme našim milým pravé české pochutnání. A co taková buchty plněné domácími povidly? Tak jsme se pěkně naladili a můžeme začít s přípravou.