Pomerančová bábovka

25.11.2016 23:15

Suroviny:

5 vajec

200 g jemného krystalového cukru

1 větší pomeranč

200 g hladké mouky

40 g bramborové moučky nebo1 vanilkový puding

¾ kypřícího prášku do pečiva

100 – 120 ml vody

 

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a kůru z dobře omytého pomeranče. Po důkladném vyšlehání vmícháme mouku s kypřícím práškem, ve vodě rozmíchanou bramborovou moučkou nebo pudingem a vše spojíme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 40 minut.

 

Celková doba přípravy je cca 1 ½ hodiny

 

 

Tato voňavá a šťavnatá bábovka je výborná, vždycky si najde své příznivce. Ukázalo se to i toto pondělí po křtu knihy Chuť a vůně baroka, kde byla součástí pohoštění. Na žádost mnoha přítomných, kteří ji ochutnali, jsem se v dnešní rubrice o vaření, s Vámi všemi podělila o recept.

 

Pomeranč v této bábovce lze nahradit citrónem, vanilkový puding pudingem čokoládovým. Obě tyto varianty jsou také velmi chutné