Pomerančová bábovka
Suroviny:
5 vajec
200 g jemného krystalového cukru
1 větší pomeranč
200 g hladké mouky
40 g bramborové moučky nebo1 vanilkový puding
¾ kypřícího prášku do pečiva
100 – 120 ml vody
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a kůru z dobře omytého pomeranče. Po důkladném vyšlehání vmícháme mouku s kypřícím práškem, ve vodě rozmíchanou bramborovou moučkou nebo pudingem a vše spojíme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 40 minut.
Celková doba přípravy je cca 1 ½ hodiny
Tato voňavá a šťavnatá bábovka je výborná, vždycky si najde své příznivce. Ukázalo se to i toto pondělí po křtu knihy Chuť a vůně baroka, kde byla součástí pohoštění. Na žádost mnoha přítomných, kteří ji ochutnali, jsem se v dnešní rubrice o vaření, s Vámi všemi podělila o recept.
Pomeranč v této bábovce lze nahradit citrónem, vanilkový puding pudingem čokoládovým. Obě tyto varianty jsou také velmi chutné