Polévka z vodnice

23.06.2017 22:07

Suroviny:

1 vodnice o hmotnosti cca 350 g

1 cibule

1 lžíce másla

2 – 3 brambory

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

200 ml smetany

1 lžíce hladké mouky

ocet, petrželka, sůl

 

Postup:

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupanou a na hrubší nudličky nastrouhanou vodnici. Chvilku podusíme. Pak zalijeme vodou z vodovodu a dáváme pozor, aby se vodoměr příliš neroztočil, aby nám vodné a stočné neudělalo čáru přes rozpočet. Přidáme na kostky nakrájené brambory, předem oloupané a umyté pod tekoucí vodou, koření, osolíme a pod poličkou vaříme do měkka. Potom odstraníme koření a polévku zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku, podle chuti můžeme okyselit octem.

Je – li polévka příliš hustá, naředíme ji vodou. Krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme najemno nakrájenou petrželkou, předem omytou pod tekoucí vodouvodovodního kohoutku. Po konzumaci této lahodné polévky zaujmeme vodorovnou polohu a odpočineme si. Doporučuji všem vodomilům, vodníkům, vodnicím, ale pozor na podvodníky! Na ty vezmeme vodováhu a dáme je do latě.

Špinavé nádobí umyjeme v teplé vodě.

 

Celková doba přípravy cca ½ hodiny

6 porcí

 

 

Bulvy vodnice se konzumují jako zelenina. Pěstování vodnice má v Evropě dlouhou tradici, bohužel, na dlouhou dobu vešla v zapomnění. Ale poslední dobou její obliba opět stoupá. Je to tím, že je velmi lahodná, její chuť připomíná kedluben a nepálivou ředkvičku.

Už podle názvu usuzujeme, že vodnice obsahuje velké množství vody. Zbytek tvoří vláknina, sacharidy a různé vitamíny či minerály. Její složení napovídá, že je velmi zdravá a lehká. Hodí se při různých dietách, zejména redukčních.