Pohankové rizoto

17.11.2017 21:17

Suroviny:

250 g pohanky

1 cibule

1 lžíce sádla

350 g vepřového masa (plecko nebo bůček)

150 g vařené uzené krkovice nebo anglické slaniny

250 g zeleninové směsi (fazolky, květák, kapusta, hrášek,…) možno použít

          i zeleninu mraženou

1 lžičku kmínu

1 lžičku majoránky

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky a povaříme ji v osolené vodě cca 7 minut (čas se řídí podle druhu použité zeleniny). Poloměkkou zeleninu vyjmeme a necháme okapat. Vývar nevyléváme, použijeme ho na podlití.

Pohanku nasypeme do cedníku, prolijeme nejprve horkou a potom studenou vodou a necháme okapat.  Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a dusíme cca 15 minut. Pak přidáme nakrájené uzené maso nebo anglickou slaninu a pohanku. Osolíme, přidáme kmín a majoránku, zalijeme zeleninovým vývarem a pod poklicí dusíme cca 20 minut. Poté přidáme povařenou zeleninu, promícháme a pod poklicí dusíme ještě asi 10 minut.

Pohankové rizoto doplníme saláty z čerstvé zeleniny nebo zeleninou nakládanou.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 – 6 porcí

 

Dnešní recept je dalším „pohankovým“. Vhodná kombinace pohanky a zeleniny je velmi zdravá. Maso je zde jakýmsi bonusem. Kdo se bez něj obejde, lze připravit toto rizoto bezmasé. V tom případě bychom použili o něco větší množství zeleniny.