Medové řezy

07.10.2010 16:13

Suroviny

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

2 celá vejce

2 polévkové lžíce medu

150 g jemného krystalového cukru

200 g rostlinného tuku

2 kávové lžičky jedlé sody

2 polévkové lžíce mléka

Na ořechovou hmotu:

200 g nahrubo nakrájených ořechů

100 g moučkového cukru

125 g másla

2 polévkové lžíce medu

Na krém:

500 ml mléka

5 polévkových lžic polohrubé mouky

100 g moučkového cukru

250 g másla

Postup:

Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme na pečícím papíru plát (můžeme si pomoci prsty, abychom těsto pěkně vytvarovali) a ve středně vyhřáté troubě upečeme první placku. Na druhou, vytvořenou stejným způsobem, naneseme po celém povrchu ořechovou hmotu a také ji upečeme. Dokonale studené placky naplníme krémem tak, že jím rovnoměrně po celé ploše potřeme hladkou placku a přiklopíme druhou, upečenou s ořechovou hmotou nahoře. Necháme alespoň jeden den rozležet.

Příprava ořechové hmoty: Máslo a cukr zahřejeme, aby se máslo pouze rozpustilo, nesmí se škvařit! Potom přidáme ořechy a med a promícháme.

Příprava krému: Z mléka a mouky uvaříme kaši, kterou necháme vystydnout. Máslo našleháme s cukrem a postupně vmícháme studenou kaši.