Medové řezy
Suroviny
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
2 celá vejce
2 polévkové lžíce medu
150 g jemného krystalového cukru
200 g rostlinného tuku
2 kávové lžičky jedlé sody
2 polévkové lžíce mléka
Na ořechovou hmotu:
200 g nahrubo nakrájených ořechů
100 g moučkového cukru
125 g másla
2 polévkové lžíce medu
Na krém:
500 ml mléka
5 polévkových lžic polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
250 g másla
Postup:
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme na pečícím papíru plát (můžeme si pomoci prsty, abychom těsto pěkně vytvarovali) a ve středně vyhřáté troubě upečeme první placku. Na druhou, vytvořenou stejným způsobem, naneseme po celém povrchu ořechovou hmotu a také ji upečeme. Dokonale studené placky naplníme krémem tak, že jím rovnoměrně po celé ploše potřeme hladkou placku a přiklopíme druhou, upečenou s ořechovou hmotou nahoře. Necháme alespoň jeden den rozležet.
Příprava ořechové hmoty: Máslo a cukr zahřejeme, aby se máslo pouze rozpustilo, nesmí se škvařit! Potom přidáme ořechy a med a promícháme.
Příprava krému: Z mléka a mouky uvaříme kaši, kterou necháme vystydnout. Máslo našleháme s cukrem a postupně vmícháme studenou kaši.