Masopustní „vrtáky“

02.02.2024 09:01

Suroviny na těsto:

350 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

70 g moučkového cukru

40 g droždí

220 ml mléka

100 ml oleje

1 - 2 vejce (podle velikosti)

špetka strouhaného muškátového oříšku

citrónová kůra

1 – 2 štamprličky rumu

sůl

Na smažení: olej nebo sádlo

Na obalení: jemný krystalový cukr, mletá skořice

 

Postup:

Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, rum, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na cca 35 stejných kousků, z každého vytvoříme váleček, ze kterého vytvoříme „vrták“ tak, že váleček uprostřed přehneme, oba konce by měly být stejně dlouhé a ty přes sebe zkroutíme tak, aby celý tvar měl právě tvar vrtáku. Je to velmi jednoduché. Připravené tvary necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout a potom je z obou stran smažíme v dostatečném množství oleje nebo sádle do zlatova.

Uprostřed se vytvoří bílý pruh, jako na koblihách. Ještě horké obalujeme v jemném krystalovém cukru, do kterého jsme podle chuti promíchali mletou skořici.

Celková doba přípravy a pečení asi 2 ½ hodiny

cca 35 kusů

 

Začal masopustní čas, ve které nesmějí chybět koblihy, boží milosti či jiné drobné smažené pečivo. V naší relaci jsme si koblihy už několikrát připravovali a dneska se dáme do smažených „vrtáků“. Chutnají bálečně, jsou rychlejší než koblihy a podle mého názoru je jejich konzumace mnohem bezpečnější, než u zmiňovaných koblih. Nevím jak vy, ale já, ať dělám co dělám, vždyky skončí část marmády, kterou jsou koblihy plněné, na mém oblečení.