Masopustní „vrtáky“
Suroviny na těsto:
350 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
40 g droždí
220 ml mléka
100 ml oleje
1 - 2 vejce (podle velikosti)
špetka strouhaného muškátového oříšku
citrónová kůra
1 – 2 štamprličky rumu
sůl
Na smažení: olej nebo sádlo
Na obalení: jemný krystalový cukr, mletá skořice
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, rum, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na cca 35 stejných kousků, z každého vytvoříme váleček, ze kterého vytvoříme „vrták“ tak, že váleček uprostřed přehneme, oba konce by měly být stejně dlouhé a ty přes sebe zkroutíme tak, aby celý tvar měl právě tvar vrtáku. Je to velmi jednoduché. Připravené tvary necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout a potom je z obou stran smažíme v dostatečném množství oleje nebo sádle do zlatova.
Uprostřed se vytvoří bílý pruh, jako na koblihách. Ještě horké obalujeme v jemném krystalovém cukru, do kterého jsme podle chuti promíchali mletou skořici.
Celková doba přípravy a pečení asi 2 ½ hodiny
cca 35 kusů
Začal masopustní čas, ve které nesmějí chybět koblihy, boží milosti či jiné drobné smažené pečivo. V naší relaci jsme si koblihy už několikrát připravovali a dneska se dáme do smažených „vrtáků“. Chutnají bálečně, jsou rychlejší než koblihy a podle mého názoru je jejich konzumace mnohem bezpečnější, než u zmiňovaných koblih. Nevím jak vy, ale já, ať dělám co dělám, vždyky skončí část marmády, kterou jsou koblihy plněné, na mém oblečení.