Martinské rohlíčky s ořechovou náplní

11.11.2022 09:21

Na těsto:

450 g hladké mouky

125 ml mléka

150 g másla

100 g jemného krystalu

20 g droždí

2 žloutky

muškátový oříšek, sůl, citrónová kůra

Na náplň:

200 g mletých vlašských ořechů

100 g strouhaného perníku nebo strouhanky

100 g medu

trochu mléka

1 vejce na potření

 

Postup:

Do proseté mouky přidáme žloutky, droždí, které jsme utřeli s cukrem, vlahé máslo, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a citrónové kůry, osolíme a studeným mlékem zaděláme těsto, které necháme v chladu 30 minut odpočinout. Poté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 16–20 kousků. Z každého utvoříme kuličku, kterou rozválíme na oválek, do středu dáme ořechovou náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejce a vytvoříme rohlíček. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a v chladné místnosti je necháme asi 40 minut kynout. Pak je pomažeme vejcem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut.

Příprava náplně: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, zvlhčíme mlékem, přidáme med a dobře promícháme.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny 16–20 ks

Právě dnes je svátek svatého Martina. Bývá to čas chladný, někomu může připadat až pochmurný a leckdy svatý Martin přijíždí na bílém koni. Ale dnes to na sníh nevypadá. Obecně však platí, že tímto dnem přichází zima. Dnes si nezapomeňte v 11.00. hodin připít Svatomartinským vínem, alespoň tak to tvrdí uznávaná zvyklost. O svatomartinské huse jsme si tu již říkali, také to, proč právě na Martina se husy připravují. Dnes si však upečeme jinou svatomartinskou pochoutku a tou jsou martinské rohlíčky, nadívané ořechovou náplní.  Ale náplně mohou být i jiné, makové nebo třeba i povidlové. Tyto rohlíčky darovala děvčata svým hochům. Někde se místo rohlíčků připravovaly svatomartinské podkovy. Jde vlastně o totéž těsto i náplně, jen tvar je jiný.

Dnešní recept je z kynutého těsta, ale jeho příprava je zase jiná, než jsme zvyklí. Jistě vám bude tato tradiční pochoutka chutnat.  Na závěr alespoň jedna pranostika, která se váže k dnešnímu dni: Na svatého Martina bývá dobrá peřina. A já dodám, ještě prý dva svetry…