Likér ze šípků
Suroviny:
500 g šípků
1 ½ l vodky nebo třešňovice
250 g cukru
200 ml vody
kůra z půlky pomeranče
kousek celé skořice
1–2 tobolky kardamomu
Postup:
Očištěné a okvětí zbavené šípky spolu s pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem necháme 10 dní vylouhovat v alkoholu. Potom tekutinu slijeme a přefiltrujeme. Do výluhu přilijeme vychladlý cukrový sirup, který připravíme svařením vody s cukrem. Dobře protřepeme a rozlijeme do lahví.
Likér, který má krásnou zlatožlutou barvu, je velmi dobrý a působí na trávení. Jeho lahodnost ocení zejména ženy.
V dnešní době ze šípků známe leda čaj. Je to škoda, neboť šípky jsou nedostižnou surovinou, kterou naši předkové dovedli ocenit, ale co je hlavní, využít a zpracovat.