Kuřecí prsíčka se žloutkovou omáčkou

05.04.2024 09:31

Suroviny:

600 g kuřecích prsíček

1 mrkev

¼ menšího celeru

1 cibule

5 zrnek celého pepře

sůl

Na omáčku:

2 lžíce změklého másla

6 vajec uvařených natvrdo

sardelová pasta

mletý bílý pepř

citrónová šťáva

trochu bílého vína na zředění

sůl

Na ozdobení:

olivy

kapary

plátky citrónu

petrželka, pažitka

 

Postup:

Očištěnou mrkev, celer a cibuli dáme do hrnce a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme očištěná kuřecí prsíčka, pepř, sůl a vaříme do změknutí masa, cca 25 minut. Měkká prsa vyjmeme a necháme je vychladnout. Mezi tím si připravíme omáčku: Změklé máslo utřeme se sardelovou pastou a prolisovanými vařenými žloutky do pěny. Potom přidáme pepř, osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a opět chvilku třeme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou dobrého bílého vína. Studená kuřecí prsa nakrájíme na plátky nebo hranolky, upravíme je na talíře a přelijeme vychlazenou omáčkou. Posypeme nadrobno nakrájenými zbylými bílky a ozdobíme řezy citrónu, olivami, kapary a nakrájenou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme s pečivem jako skvělou večeři, event jako předkrm.

Vývar, který zbyl, zavaříme nudlemi a zeleninu, kterou jsme v něm vařili nastrouháme a vložíme zpět. Nezapomeneme na petrželku, kterou posypeme jednotlivé porce polévky.

Celková doba přípravy 50 minut

4 – 6 porcí

 

Co s nimi? Jistě v téměř každé domácnosti si po Velikonocích kladou tuto otázku. Na mysli mám natvrdo uvařená vejce. Dnes si připravíme báječnou lehkou večeři, při jejíž přípravě zbylá velikonoční vajíčka upotřebíme. Příprava je vemi jednoduchá a výsledek senzační.