Králík na zelenině

13.10.2023 09:14

Suroviny:

1 naporcovaný králík

300g kořenové zeleniny

1 velká cibule

100 g uzené slaniny

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

3 bobkové listy

1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1lžička sušeného

2 lžíce sádla

100 ml bílého vína

vývar na podlití

sůl

Na zahuštění:

50 g másla

2 polévkové lžíce hladké mouky

 

Postup:

Odblaněné, dobře očištěné porce králíka prošpikujeme klínky slaniny, osolíme,

a naskládáme je do pekáče. Polijeme je rozpuštěným sádlem, posypeme nakrájenou cibulí a nastrouhanou zeleninou, přidáme koření a přikryté poklicí nebo fólií necháme v chladu několik hodin proležet, nejlépe přes noc.
Poté podlijeme vývarem a vínem a dusíme v troubě pod poklicí asi 60 minut při

150 °C. Potom odstraníme poklici a dále pečeme asi 30 – 40 minut při teplotě 180°C. Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme a zeleninu propasírujeme nebo ji necháme tak jak je, jen částečně rozvařenou. Změklé máslo smícháme s moukou a z této máslové hmoty utvoříme několik kuliček, vložíme je k zelenině a krátce povaříme. Máslo se rozpustí a mouka zahustí zeleninu s výpekem. Je-li potřeba naředíme vývarem a dosolíme. Do zeleniny vrátíme porce masa a již jen prohřejeme.

Podáváme s bramborovými knedlíky.

 

Celková doba přípravy cca 2 – 3 hodiny (podle velikosti králíka)

8 porcí

 

Králík stokrát jinak? Já si pro dnešní relaci vybrala takovou úpravu králíka, kterou máme asi nejraději. Tak trochu zavoní divočinou a má nesmírně dobrou chuť. Čím pomaleji králičí maso dusíme a pečeme, tím je měkčí, křehčí. Pozor však na to, aby teplota v troubě nebyla příliš vysoká, pak by maso bylo vysušené a to nechceme.