Kokosové kostky

07.04.2023 09:37

Kokosové kostky

 

Suroviny:

na korpus:

180 g moučkového cukru

180 g másla

6 vajec

20 g kakaa

180 g polohrubé mouky

pikantní marmeláda na potření

na krém:

250 g másla

200 g cukru

200 g strouhaného kokosu

100 - 150 ml rumu

na polití:

čokoládová poleva (100 g čokolády na vaření + 50g ztuženého tuku)

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

 

Postup:

Máslo s cukrem našleháme a postupně vmícháme žloutky a opět našleháme. Potom přidáme mouku a proseté kakao. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou mokou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut při 160° C. Než korpus vychladne, připravíme si krém:

Máslo s cukrem utřeme do pěny, vmícháme kokosovou moučku a rum. Vše dobře promícháme.

Studený korpus potřeme pikantní zavařeninou, po celém povrchu rovnoměrně rozetřeme kokosovou hmotu a uhladíme. Na závěr celý moučník polijeme čokoládovou polevou. Po důkladném zaschnutí polevy krájíme na řezy - kostky.

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

 

Dneska si připravíme jeden z retro moučníků, jehož receptura pochází z 

doby 1. republiky. Velký návrat zažil zhruba v sedmdesátých letech minulého století. Byl to jeden z delikatesních moučníků své doby, který stojí za vyzkoušení i dnes. Podle mého je velice lahodný a slavnostní. Jeho předností je i to, že je poměrně dost trvanlivý, vydrží několik dnů v bezvadné jakosti.

Nedoporučuji rum nahrazovat třeba jen rumovou příchutí nebo jiným destilátem. Tento moučník si o rum přímo prosí.

Vhodně ho můžeme ozdobit jedlou velikonoční dekorací. Zde se meze nekladou.

Krásné Velikonoce!!!