Knedlíky plněné tvarohem a zeleninou

12.04.2024 09:08

Suroviny:

8 housek nebo rohlíků

100 g másla

250 ml mléka

2 vejce

hrst polohrubé mouky

sůl

Na náplň:

200 g měkkého polotučného tvarohu

1 vejce

½ menšího pórku

1 lžíce másla

1 mrkev

2 lžíce pšeničné krupice

špetka mletého muškátového oříšku

mletý bílý pepř

sůl

Postup:

Housky nebo rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy. Přelijeme je vlahým máslem a mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali celá vejce. Osolíme, prosypeme moukou a promícháme. Hmotu necháme 30 minut odležet. Mezitím připravíme náplň. Na másle krátce podusíme na malé kostičky nakrájený očištěný pórek. Syrovou mrkev najemno nastrouháme. V misce smícháme tvaroh, vejce, nastrouhanou mrkev a podušený pórek, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Zahustíme pšeničnou krupicí a promícháme.

Těsto rozdělíme na čtyři díly. Z každého vytvoříme na pomoučeném vále plát o tloušťce cca 1 cm, do jehož středu po celé délce rozprostřeme ¼ náplně. Dobře uzavřeme a z každého dílu vytvoříme knedlík ve tvaru válečku. Vaříme v páře 15–20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a pomocí nitě nakrájíme na plátky. Tyto knedlíky podáváme jako přílohu k drůbežímu masu, ke smetanovým omáčkám či zadělávané zelenině. Jsou též vhodným pokrmem pro vegetariány. Můžeme je také podávat jako samostatný pokrm polité rozpuštěným máslem nebo na másle osmaženou strouhankou a doplněné různými zeleninovými saláty.

 

Celková doba přípravy: cca 1 hodina

6 porcí

Poznámka: knedlíky můžeme vařit ve vodě, zabalené do potravinářské fólie.

 

Minulý týden jsem slíbila recept na nějaký zeleninový pokrm. Ten, který dnes uvedu není jen ze zeleniny, ale v zajímavé kombinaci. Jde o jemný a chutný pokrm, který si zajisté získá u posluchačů oblibu.