Kakaový tunel s náplní

26.05.2023 09:08

Suroviny:

Na těsto:

5 vajec

100 g krystalového cukru

4 lžíce kakaa

1 vanilkový cukr

Na náplň:

250 g mascarpone

250 g tvarohu (ve vaničce)

2 PL moučkového cukru (podle chuti)

200 ml smetany ke šlehání

50 g hořké čokolády

brusinkový džem

 

Postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme polovinu cukru. Do bílkové hmoty postupně zašleháme žloutky, zbylý cukr a nakonec po částech vmícháme proseté kakao a vanilkový cukr. Plech vyložíme pečícím papírem, který potřeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto na něj rovnoměrně natřeme.

V předehřáté troubě pečeme zprudka cca 10 – 15 minut, aby se těsto nevysušilo a dobře se rolovalo. Upečený korpus ihned stočíme a po jeho vychladnutí opatrně rozbalíme. Do jedné třetiny navršíme 2/3 náplně, posypeme ji nakrájenou čokoládou a kopečky brusinkového džemu. Zavineme tak, že těsto tvoří obal tunelu a vnitřek je náplň. Moučník opatrně přendáme na tác, aby byl spoj vespod. Celý povrch potřeme zbylou náplní a posypeme zbytkem nakrájené nebo nastrouhané čokolády V chladničce necháme ztuhnout.

Příprava náplně: Spolu s cukrem našleháme tvaroh a mascarpone. Do tohoto základu lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

 

Celková doba přípravy cca ½ hodiny

1 ks

 

Zajisté se vám to již také stalo a možná i několikrát. Zazvoní telefon a ve sluchátku se ozve:“ Jste doma, ano? Za hodinku jsme u vás.“ Co teď? V zásobě ani jedno esíčko, ani jedna sušenka a ze spíže na nás vykukuje jen pár dětských piškotů. Pomoc bude snadná, rychlá a výsledek výborný. Než návštěva přijde a nestačí se ani rozkoukat, máme pohoštění hotové a dokonce stačíme tunel i trochu vychladit. Úspěch je předem zaručený, chutnat bude tenhle dnešní moučník určitě každému. Navíc má ještě jeden bonus, neobsahuje mouku.

Z upečeného těsta lze dělat i roládu, kterou můžeme různě naplnit a ozdobit.