Jemné tvarohové řezy s pudinkem

10.03.2023 10:34

 

Suroviny:

Na těsto:

300 g hladké mouky

200 g másla nebo rostlinného tuku

130 g cukru

2 vejce

½ balíčku prášku do pečiva

Na náplň:

500 g měkkého tvarohu (ne ve vaničce!)

130 g cukru

2 vejce

120 g másla

2 PL rumu

1 vanilkový pudink

500 ml mléka

citronová kůra, rozinky, ořechy, sušené ovoce, kandované ovoce, …

 

Postup:

Z uvedených surovin na těsto vypracujeme těsto, které je měkčí než linecké. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo ho vyložíme pečícím papírem.

Mokrýma rukama rovnoměrně rozestřeme těsto po celém plechu a vymačkáme ho až do okrajů, vlastně tím těstem kopírujeme tvar plechu, nejenom spodní část. Do takto připraveného těsta nalijeme náplň, přeneseme do středně vyhřáté trouby a pečeme zvolna při cca 160°C cca 40 minut (záleží na typu trouby). Po upečení necháme vychladnout, protože náplň musí ztuhnout. Po vychadnutí krájíme na řezy, můžeme pocukrovat a podáváme ozdobené dle vlastní fantazie.

Příprava náplně:

Taroh našleháme s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Pudink rozmícháme s mlékem

a vmícháme do tvarohové hmoty spolu s rumem a rozehřátým vlahým máslem. Nakonec přidáme rozinky, ořechy nebo jinou zvolenou přísadu. Dobře promícáme. Nelekejme se toho, že hmota je příliš řídká, pudink náplň dostatečně „utáhne“.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

24 – 30 řezů

 

Tento recept je, jak se říká, „žravý“, návykový. Když ochutnáte jeden kousek, určitě

sáhnete pro další. Jeden čas, kdy tvaroh nebyl tak ekonomicky náročný, byl tenhle moučník poměrně velkým hitem. Protože se blíží Velikonoce, mohli bychom jím zpestřit sváteční menu.