Jemná rajčatová omáčka z protlaku

12.05.2017 23:39

Suroviny:

50 g másla

2 vrchovaté lžíce hladké mouky

2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)

1 menší cibule

150 g rajčatového protlaku

citrón

cukr

špetka tymiánu

5 kuliček nového koření

2 bobkové listy

špetka mletého badyánu

kousek celé skořice

sůl

¾ l hovězího vývaru

250 ml sladké smetany

 

Postup:

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám.

 

Příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny

 

Celková doba přípravy: 40 minut

4–6 porcí

 

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za necelou ¾ hodinku.