Jarní kuřátko pečené v nádivce
Suroviny:
1 jarní kuřátko o hmotnosti cca 400 g (2 kuřecí stehna)
40 g vlahého másla
1 lžička kmínu
Na nádivku:
4 rohlíky nebo housky
10 lžíc mléka nebo zeleninového vývaru
2 - 3 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
100 g šunky nebo šunkového salámu
petrželová nať
sůl
sádlo na vymazání a srouhanka na vysypání pekáče nebo zapékací misky
Postup:
Kuřátko omyjeme a osušíme. Celé potřeme vlahým máslem, osolíme, sůl do kůže kuřátka dobře vetřeme a potom posypeme kmínem.V chladu necháme cca ½ hodiny odležet. Zatím připravíme nádivku. Rohlíky nebo housky nakrájíme na drobné kostičky a necháme v troubě při nízké teplotě trochu oschnout. Potom je zvlhčíme mlékem nebo vývarem, přidáme žloutky, drobně nakrájenou šunku, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, drobně pokrájenou petrželovou nať, osolíme a vše opatrně promícháme, abychom neporušili mozaiku nádivky. Z bílku ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme. Nádivku rovnoměrně rozestřeme do předem tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nebo pekáče, do středu nádivky položíme připravené kuřátko. V předehřáté troubě pečeme cca 40 – 50 minut při 170°C – podle druhu trouby. Během pečení kuřátko potíráme zbylým máslem. Upečené rozpůlíme na dvě stejné poloviny, zrovna tak i nádivku. Naservírovaný pokrm doplníme čerstvou zeleninou.
Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny
2 porce.
Tento báječný, rychlý a chutný pokrm se velice dobře připravuje v remosce, která je poslední dobou opět velmi ceněna. Jednak proto, že zabere v kuchyni málo místa, ale hlavně pro malou spotřebu elektrické energie,