Jablečný koláč

13.01.2011 10:26

Suroviny na těsto:
200 g polohrubé mouky
1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
100 g rostlinného tuku
60 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce bílého jogurtu 

Suroviny na náplň:
500 g nahrubo nastrouhaných a oloupaných jablek
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce vanilkového pudingu (1/2 balení)
70 g cukru krupice
2 bílky
hrozinky, jádra vlašských ořechů 

Postup:
Z mouky, do které jsme promíchali kypřící prášek, tuku, žloutků, bílého jogurtu a cukru vypracujeme pružné těsto. 1/3 těsta oddělíme a dáme na chvíli do mrazničky ztuhnout. 2/3 těsta rovnoměrně vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170 °C. 

Příprava náplně:
Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem, pudingovým práškem, cukrem, rozinkami a nakrájenými jádry vlašských ořechů. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. 

Celková doba přípravy 2 hodiny.