Hovězí maso na římský způsob Manzo alla Romana

15.07.2016 07:35

Suroviny:

650 g hovězí kližky nebo loupané plece

150 g libového vepřového bůčku bez kosti

1 lžíce sádla

1 velká cibule

2 stroužky česneku

100 ml červeného vína

50 g rajčatového protlaku

snítka rozmarýnu

1 lžička majoránky

drcený pepř

sůl

 

Postup:

Hovězí maso otřeme vlhkým ubrouskem a nakrájíme ho na větší kostky (cca 5 x 5 cm). Sádlo rozpálíme a prudce v něm opečeme připravené hovězí maso.  Opečené vyjmeme, do výpeku dáme na drobné kostičky nakrájený vepřový bůček, najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Krátce orestujeme. Na tento základ vrátíme opečené hovězí maso, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, snítku rozmarýnu, zalijeme vínem a promícháme. Pod pokličkou, na minimu tepelného zdroje pomalu dusíme doměkka. Šťávu nemusíme zahušťovat, pomalým dušením se vyvaří přesně takové množství tekutiny, aby vznikla správně hustá omáčka. Před podáváním každou porci posypeme malým množstvím sušené majoránky.

Příloha: těstoviny, bramborová kaše, vařené brambory, dušená rýže, saláty z čerstvé zeleniny

 

Celková doba přípravy: 2–2 ½ hodiny

Pro 6 osob

 

Při dnešním dovolenkovém kulinářském cestopisu se zastavíme v Itálii. Kdo by čekal těstoviny, bude zklamán. Můžeme je připravit jako přílohu, to ano, jinak jde dnes o recept nanejvýš lahodný, voňavý, plný slunce z dobrého červeného vína, které dozrálo pod italským nebem a které do tohoto pokrmu použijeme. Vůně rozmarýnu nám navodí takovou náladu, že se budeme cítit jako na příjemné dovolené u moře. Upřímně řečeno, pokrm, na který si dneska řekneme recept, nám tak trochu bude připomínat českou kuchyni. Je to tím, že v něm použijeme vepřový bok. Nelekejte se však, bude ho tam jen minimální množství, tak se o štíhlou figuru nemusíme bát, přitom si ještě velmi pochutnáme.