Hovězí líčka na červeném víně
Suroviny:
1 – 1,20 kg hovězích líček
¼ středně velkého celeru
2 mrkve
1 kořen petržele
70 g slaniny
3 lžíce oleje
2 lžíce másla
2 cibule
1snítka rozmarýnu
300 ml kvalitního červeného vína
500 ml zeleninového nebo masového vývaru
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěná líčka omyjeme, osušíme a prudce je ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme a do oleje přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Jakmile se slanina „vylije“, přidáme máslo a očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu, včetně cibule. Restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezačne hnědnout. Pak přidáme rozmarýn, vložíme zpět opečené maso, které jsme osolili a opepřili, zalijeme vínem a částí vývaru. Pod poklicí pomalu dusíme. Během dušení maso obracíme, mícháme a podle potřeby doléváme vývar. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme a podle potřeby naředíme vývarem. Nezahušťujeme, neboť propasírované zelenina pokrm zahustí dostatečně. Podáváme s bramborovo - celerovým pyré nebo šťouchanými bramborami.
Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny
6 porcí
Líčka jsou svaly obličejové části skotu, které pomáhají s přežvykováním. Proto, že to jsou svaly hodně namáhané, jsou prorostlé kolagenovými vlákny, která se pomalým dušením promění v měkkou dobrotu. Dobře upravené maso se jen rozsýpá a chutná výborně.