Gulášek od Ivči
Suroviny:
250 g libového vepřového masa (plec, karé)
1 velká cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce oleje
1 lžička kari
1 lžička mleté sladké papriky
1 – 2 lžičky plnotučné hořčice
cca 3 nakládané sladkokyselé okurky
2 lžíce nakrájené sterilované papriky
sůl, mletý pepř, lák z okurek
podle volby hladká mouka na zahuštění
Postup:
Maso nakrájíme na malé kostky, menší než na guláš. V nádobě rozpálíme sádlo s olejem a připravené maso v tuku orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Orestované maso osolíme, opepříme, poprášíme trochou kari, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Poprášíme mletou paprikou, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do poloměkka. K poloměkkému masu přidáme hořčici, na kostičky nakrájené okurky a pro další podlévání použijeme lák z okurek. Na závěr přidáme k měkkému masu nakrájenou sterilovanou papriku. Zamícháme a necháme vysmahnout. Vzniklá šťáva je vynikající. Nu a nyní máme dvě možnosti. Chceme-li výraznější chuť necháme pokrm tak, jak je. Když chceme mít více omáčky, zaprášíme hladkou moukou a podlijeme buď vodou nebo lákem z okurek či z paprik. Chvilku povaříme a máme hotovo.
Celková doba přípravy cca 30 minut
2 porce
Díky mé sestřenici Ivanky si dneska připravíme starý rodinný recept. Právě Iva tento recept zachovala a podělila se o něj se mnou. Podle mého by se tento gulášek mohl klidně jmenovat „Čína po staročesku“, protože jde o recept starý víc jak 60 let, vlastně kam naše paměť sahá. V té době nebyla ještě zdaleka čínská kuchyně moc známá a populární. Jestli dovolíte, použila bych větu, kterou mě Ivanka k receptu připsala: „Mamka zahušťovala moukou, aby toho bylo víc pro všechny, ale já si tu dobrotu moukou nekazím. S čerstvým chlebem je to pecka“.
Děkuji za obnovu tohoto receptu a pozdrav letí k Ivance do Prahy.