Fazole po bretaňsku

03.03.2023 10:18

Suroviny:

400 g suchých bílých fazolí

1 cibule

1 PL sádla

1 PL hladké mouky

3 stroužky česneku

100 g rajčatového protlaku

200 g klobásy

50 g slaniny

špetka cukru

špetka tymiánu

mletý pepř, sůl

 

Postup:

Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody, nejlépe je nechat namočené přes noc. Potom dolijeme vodu, přidáme tymián a uvaříme je téměř do měkka. Potom přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Zamícháme a pomalým varem dovaříme do měkka. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme plátky česneku, nepražíme dlouho, aby česnek nezhořknul. Zasypeme moukou, přidáme k měkkým fazolím, osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Ještě chvíli povaříme.

Podáváme s pečivem jako hlavní jídlo.

Celková doba přípravy 1 – 1 ½ hodiny

6 porcí

 

Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost. My si je dneska připravíme i proto, že je období půstu. Kdo by chtěl půst držet na 100%, nechť vynechá slaninu a klobásu a místo sádla ať použije rostlinný olej. Ať už si připravíte první nebo druhou variantu, obě dvě jsou výborné. Navíc uděláte dobře svému zdraví.