Domácí široké nudle s hovězím masem - Suhe rezance s govedino

14.07.2023 09:40

Domácí široké nudle s hovězím masem 

Suhe rezance s govedino

 

Suroviny :

Na nudle:

300 g hrubé nebo polohrubé mouky2 vejce

trochu vody

Na přípravu masa:

300 g mletého hovězího masa

1 PL oleje

1 cibule

1 stroužek česneku

1 KL oblíbeného koření (bylinkové máslo, šalvěj, tymián, dobromysl,...)

sůl, mletý pepř

petrželka nebo pažitka

 

Postup:

Do misky nebo hrnečku s vodou rozklepneme vejce a vidličkou je rozšleháme. Přidáme tolik mouky, aby vzniklo těstíčko, husté asi jako na kapání. Na vál prosejeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho nalijeme těstíčko a vypracujeme tuhé, ale pružné těsto. Z hotového těsta vytvoříme 3 - 4 bochánky, které necháme pod utěrkou odpočinout asi ½ hodiny. Pak z nich vyválíme tenké placky, které necháme na čisté utěrce zaschnout. Placky během sušení obracíme a dáváme pozor, abychom je nepřesušili, to by se při krájení lámaly.

Placky rozkrojíme na čtvrtiny, naskládáme je na sebe a nakrájíme na pruhy široké 4–5 cm. Ostrým nožem nakrájíme na široké nudle, které necháme ještě oschnout. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody. Z tohoto těsta můžeme upravit i jiné druhy těstovin, například flíčky nebo tenké nudle do plévky.

Než se těstoviny uvaří, připravíme maso. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, poté přidáme maso, které osolíme, opepříme, na plátky nakrájený česnek a oblíbené koření. To by nemělo masovou směs přehlušit, měli bychom ho v pokrmu jen lehce vnímat. Vše promícháme a restujeme, až je maso měkké a všechna tekutina se odpaří. Do takto připraveného základu vmícháme scezené a okapané nudle, promícháme a na závěr posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.

Celková doba přípravy: cca 1 ½ hodiny, 4 porce

V minulé relaci jsem slíbila, že ze Slovinska, kde jsem byla pár dnů, přivezu nějaký recept. Slib plním a recept je tady. Má to ale jeden háček. Sice jsem ten recept získala od své slovinské kamarádky, která se svojí rodinou prožila své dětství až do roku 1953 v Plzni a takto připravené těstoviny jsou jejich velmi oblíbeným jídlem. Když jsem však odjížděla zpět domů, prozadila mě, že na tohle jídlo získali recept v Plzni. Tak to jsou věci. Ještě k tomu názvu suché nudle – suhe rezance. Protože maso není v žádné omáčce, proto se u nich značí jako „suhe“. Ale suchý tento pokrm opravdu není.