Chlupaté bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

28.04.2023 09:46

 

Suroviny:

500 g syrových brambor

500 g ve slupce vařených brambor

120–150 g hrubé mouky

1 lžíce škrobové moučky

sůl

sádlo nebo máslo na omaštění

 

Postup:

Vařené vychladlé brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme nastrouhané syrové brambory, ze kterých jsme slili vodu, mouku, sůl, škrobovou moučku a promícháme. Mokrou rukou tvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru cca 4-5 cm, které zavaříme do vroucí mírně osolené vody. Pomalu vaříme cca 15 minut. Po uvaření je rozpůlíme a omastíme máslem nebo sádlem. Místo kulatých knedlíků můžeme z těsta vytvořit válečky, které po uvaření nakrájíme, nejlépe nití, na plátky. Knedlíky můžeme také vařit v páře, kde se čas varu zkrátí o několik minut, Knedlíky v páře připravené nejsou oslizlé. Ostatní postup je stejný.

 

Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu k dušené zelenině, zejména kysanému nebo dušenému zelí, k masovým pečením, k pečené drůbeži nebo samostatně polité rozehřátými škvarky a doplněné saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

 

Celková doba přípravy 2 hodiny

6–8 porcí

 

 

Dnešní recept je na přání mnoha posluchačů. Recepty na chlupaté knedlíky jsme si v naší relaci o vaření už připravovali, ale tento, kde používáme vařené i syrové brambory, uvádím dneska poprvé. I když se jedná o velmi starý recept, dříve hojně využívaný. Proč se tyto knedlíky jmenují chlupaté? Zřejmě podle toho, že syrové brambory v těstě vytváří strukturu jakoby chomáčků – chloupků. Tolik můj názor. V každém případě jde o velmi dobrý recept, pocházející ze staré dobré české kuchyně.