Bramborové syrníky

02.03.2018 23:44

 

Suroviny:

350 g brambor (4 větší brambory)

1vejce

500 g měkkého tvarohu                             

3 plné polévkové lžíce hrubé mouky

sůl

tuk na smažení

250 ml zakysané smetany                                                                                                                                 

 

Postup:

Oprané brambory uvaříme ve slupce. Prochladlé oloupeme a spolu s tvarohem umeleme na masovém strojku nebo prolisujeme či rozšťoucháme. Přidáme vejce, mouku, osolíme a vše dobře smícháme. Na pomoučeném vále vytvarujeme placičky, které z obou stran osmažíme dozlatova. Podáváme horké se zakysanou smetanou jako samostatný pokrm. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce

 

Vynikající recept, který je poměrně dost starý. Syrníky nesou název podle starého pojmenování tvarohu - syr. Proto bychom sýr jako takový v pokrmu těžko hledali.

Syrníky nelépe chutnají teplé, kdy se na nich smetana teplem roztéká, a my se nestačíme olizovat.

Poslední dobou jsme si oblíbili posypat povrch syrníků natí řeřichy. Doporučuji vyzkoušet. Dobrou chuť.