Bramborová roláda se špenátem

27.03.2018 21:46

Suroviny:

700 g vařených brambor ve slupce

1 vejce

200 g hrubé mouky

100 g pšeničné krupice

sůl

Na náplň:

400 g mraženého listového špenátu

1 malá cibule

1 lžíce oleje

několik lžic mléka nebo smetany

2 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

strouhanka na zahuštění

 

Postup:

Nejprve si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme povolený špenát, který jsme předem překrájeli. Na mírném ohni pod pokličkou jej necháme rozmrazit. Zjemníme mlékem nebo smetanou, přebytečnou tekutinu vydusíme. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme prolisovaný česnek. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2–3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do ¾ náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme. Vaříme 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži.

Obměna: Rolády můžeme naplnit směsí podušené jarní zeleniny nebo podušenými houbami a podobně.

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

2–3 ks

 

Vhodný pokrm na Zelený čtvrtek.  Když budeme tuto roládu podávat jako hlavní pokrm, je velmi dobré ještě horké porce rolády posypat strouhaným sýrem.