Boží milosti

09.02.2018 22:51

Suroviny:

300 g hladké mouky

4 žloutky

70 g moučkového cukru

cca 125 ml sladké smetany

1 lžička sušeného droždí

špetka soli

 

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které musí být měkčí, než těsto nudlové. Zabalíme jej do fólie nebo přiklopíme miskou a necháme asi 30 minut odpočinout.

Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta váleček, který rozdělíme na cca 20 stejných kousků. Z každého vytvoříme bochánek, rozválíme jej na placku, rádýlkem několikrát nakrojíme, zformujeme do tvaru kytičky a ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla smažíme dozlatova. Usmažené boží milosti přendáme na savý papír. Jakmile se vsákne přebytečný tuk, bohatě pocukrujeme.

Poznámka: Z těsta můžeme vykrajovat různé tvary tvořítky. Ostatní postup je stejný.

 

20 ks

 

 

Dovedete si představit právě probíhající masopust bez koblih nebo božích milostí? Těžko, viďte! Na koblihy jsme si recept říkali asi tak před dvěma léty. Tak abychom se neopakovali, dneska si připravíme pečivo, které už podle názvu je „boží“.

Dlouho jsem si myslela, že je to pečivo, které má domov právě u nás. Ale není tomu tak. Pod různými názvy se s ním můžeme setkat v zemích bývalého Rakousko – Uherska. Vyvstává otázka, zda toto pečivo pochází od nás a do ostatních zemí bylo dovezeno, či je tomu úplně naopak? Ať je to jakkoliv, je masopust, veselme se a dopřejme si tuto pochoutku.