Žemlový nákyp
Suroviny:
8 rohlíků nebo housek
40 g másla
1 cibule
2 lžíce oleje
200 ml mléka
3 vejce
2 lžíce hrubé mouky
petrželová na
sůl
Na vymazání a vysypání:
tuk
strouhanka
Postup:
Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedláme žloutky a nalijeme na housky. Promícháme a necháme stát tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne. Poté přidáme mouku, jemně nakrájenou petrželku, na oleji osmaženou cibulku, osolíme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Malé zapékací misky nebo formičky na puding vymastíme a vysypeme strouhankou a do ¾ je naplníme připravenou hmotou. Vaříme v páře pomalým varem cca 25 minut. Poté nákyp vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Až potom jej vyklopíme. Podáváme jako přílohu k zadělávaným pokrmům, k drůbeži, smetanovým omáčkám, ke zvěřině apod.
Celková doba přípravy cca 45 minut
4–6 porcí
Obdoba tyrolských knedlíků, ale jemnější provedení. Tento nákyp můžeme vařit v páře nebo také péct v troubě. Oba způsoby jsou vynikající.