Žemlový nákyp

02.08.2017 18:35

Suroviny: 

8 rohlíků nebo housek

40 g másla

1 cibule

2 lžíce oleje

200 ml mléka

3 vejce

2 lžíce hrubé mouky

petrželová na

sůl

Na vymazání a vysypání:

tuk

strouhanka

 

Postup:

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedláme žloutky a nalijeme na housky. Promícháme a necháme stát tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne. Poté přidáme mouku, jemně nakrájenou petrželku, na oleji osmaženou cibulku, osolíme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Malé zapékací misky nebo formičky na puding vymastíme a vysypeme strouhankou a do ¾ je naplníme připravenou hmotou. Vaříme v páře pomalým varem cca 25 minut. Poté nákyp vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Až potom jej vyklopíme. Podáváme jako přílohu k zadělávaným pokrmům, k drůbeži, smetanovým omáčkám, ke zvěřině apod.

 

Celková doba přípravy cca 45 minut

 

4–6 porcí

 

Obdoba tyrolských knedlíků, ale jemnější provedení. Tento nákyp můžeme vařit v páře nebo také péct v troubě. Oba způsoby jsou vynikající.