Zapečená kapustička
Suroviny:
500 g růžičkové kapusty
300 ml mléka
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g strouhaného sýra
mletý pepř
sůl
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Očištěné kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, ale dáme pozor, abychom je nepřevařili. Z uvařených slijeme vodu a rovnoměrně je naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, mouku, pepř, sůl a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v dobře předehřáté troubě při 180 °C do zlatavého zabarvení.
Příloha: brambory v různých úpravách, nejlépe šťouchané, dále čerstvá nebo nakládaná zelenina
Celková doba přípravy: 50 minut
4 porce
Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, sodík, síru a železo.
Kuchyňská úpravy kapusty je rozmanitá Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat, ale syrová se však nejí.
Dnešní recept je poměrně dost starý, trochu vylepšený sýrem. Komu by chybělo maso, lze ho přidat ke kapustě, zejména maso uzené by byla velmi dobrá volba.