Uzlíky od Evy

03.11.2017 19:54

Suroviny:

500 g hladké mouky

250 ml teplého mléka

1 lžička cukru

2 lžičky soli

42 g droždí

100 ml oleje

1 lžíce rozehřátého sádla

70 g slunečnicových semínek

Na potření a posypání:

1 vejce

sezamová nebo slunečnicová semínka nebo mák, event. hrubá sůl …

 

Postup:

Mouku promícháme se solí a nahřejeme. Buď v mikrovlnné troubě, nebo na topení, podle možností. Do teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a necháme několik minut na teplém místě. Když droždí v mléku pěkně vzejde, přidáme s ostatními surovinami k mouce a zaděláme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Těsto je vláčné, měkké a kyne velmi rychle.

Vykynuté rozdělíme na cca 20 – 24 dílků. Z každého vytvoříme váleček a utvoříme uzlíky. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvilku kynout. Potom je namažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle své chuti některými semínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

20-24 ks

 

Toto pečivo není příliš náročné, ale výsledek je velkolepý. Uzlíky nebo i jiné tvary, které z těsta můžeme připravit, jsem se naučila od své kamarádky Evy, která je mistrní ve svém oboru. Než se s ní stačíte pořádně přivítat, uzlíky jsou pečené a nevídaná pochoutka na stole. Někdy je podává jen s máslem, jindy rozříznuté a naplněné třeba sýrem a zeleninou. Všechny varianty jsou výborné. Vyzkoušené jsou i s marmeládou nebo jen tak suché.