Telecí kolínko pečené v porcích

18.01.2019 17:42

Telecí kolínko pečené v porcích

 

Suroviny:

1 telecí kolínko přespříč nasekané na porce (osso buco)

70 g másla

vývar

1 lžička hladké mouky

sůl

 

Postup:

Oprané telecí kolínko přesekneme na několik porcí, osolíme a naskládáme do pekáče. Přelijeme rozpáleným máslem a v troubě upečeme dočervena. Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Pečené kolínko vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zředíme vývarem a krátce podusíme. Před podáváním přelijeme maso šťávou.

 

Příloha: opečené brambory, bramborový salát, zelenina, kompoty

 

Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny

2 porce

 

Osso buco znamená v italštině „kost s dírou“. Jde vlastně o přeseknutou morkovou kost uprostřed plátku telecí kližky. Právě v Itálii tento název, na kusy přespříč nasekané telecí kolínko, získal. Tím, že maso z tohoto kusu obsahuje velké množství kližky, je velmi křehké, měkké a velice chutné. Morková kost dodává tomuto pokrmu nenahraditelnou chuť, obzvlášť ve spojení s máslem, jak je tomu v tomto receptu. 

Dnešní úprava však nepochází z italské kuchyně, ale je to recept kuchyně české, z období 1. republiky. Zmiňuji se o jeho italském názvu proto, že je v současné době právě jeho italský název zmiňován.