Telecí kolínko pečené v porcích
Telecí kolínko pečené v porcích
Suroviny:
1 telecí kolínko přespříč nasekané na porce (osso buco)
70 g másla
vývar
1 lžička hladké mouky
sůl
Postup:
Oprané telecí kolínko přesekneme na několik porcí, osolíme a naskládáme do pekáče. Přelijeme rozpáleným máslem a v troubě upečeme dočervena. Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Pečené kolínko vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zředíme vývarem a krátce podusíme. Před podáváním přelijeme maso šťávou.
Příloha: opečené brambory, bramborový salát, zelenina, kompoty
Celková doba přípravy: 1 ½ hodiny
2 porce
Osso buco znamená v italštině „kost s dírou“. Jde vlastně o přeseknutou morkovou kost uprostřed plátku telecí kližky. Právě v Itálii tento název, na kusy přespříč nasekané telecí kolínko, získal. Tím, že maso z tohoto kusu obsahuje velké množství kližky, je velmi křehké, měkké a velice chutné. Morková kost dodává tomuto pokrmu nenahraditelnou chuť, obzvlášť ve spojení s máslem, jak je tomu v tomto receptu.
Dnešní úprava však nepochází z italské kuchyně, ale je to recept kuchyně české, z období 1. republiky. Zmiňuji se o jeho italském názvu proto, že je v současné době právě jeho italský název zmiňován.