Svíčková na smetaně

16.11.2018 00:31

Suroviny:

 

1 kg zadního hovězího masa

100 g slaniny

70 g sádla

300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

2 cibule

1 lžička cukru

1 lžíce plnotučné hořčice

10 kuliček pepře

10 kuliček nového koření

2 bobkové listy

špetka tymiánu

mletý pepř

sůl

vývar

citrónová šťáva

cukr

Na zahuštění:

300 ml kysané smetany

250 ml sladké smetany

3 lžíce hladké mouky

Na ozdobení:

citrón

brusinkový kompot

 

Postup:

 

Odblaněné, omyté a osušené maso prošpikujeme po vlákně slaninou, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. V kastrolu rozpálíme sádlo a zpěníme v něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme hořčici, cukr a zamícháme.

Do tohoto základu vložíme maso a ze všech stran ho krátce opečeme. Potom přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, veškeré koření, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí. Během dušení maso několikrát obrátíme a je-li potřeba, podlijeme vývarem. Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme, zeleninu propasírujeme a vrátíme do kastrolu. Zavaříme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu, cukr a sůl.

Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky. Před podáváním ozdobíme plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.

 

Příloha: kynutý nebo houskový knedlík

 

Doba přípravy 40 minut

Doba vaření: 1,5–2 hodiny

 

O tento pokrm se vedou spory, zda pochází z české nebo z rakouské kuchyně. Podle mého, jde o pokrm ryze český, který nechyběl a ani dodnes nechybí na žádném jídelním lístku restaurací. Ať již v restauracích vyšší cenové skupiny, či v obyčejných hospodách. Neexistuje jedna jediná chuť tohoto pokrmu, každý kuchař v něm má svůj osobitý podpis.