Sulc

29.12.2017 21:42

Suroviny:

500 g vepřové plece

1 menší vepřové koleno

3–4 vepřové nožičky

1 mrkev

1 cibule

¼ malého celeru

2 bobkové listy

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

150 ml octa

sůl

 

Postup:

Nožičky a koleno přesekneme a spolu s masem dobře omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a pod poklicí vaříme asi 40 minut. Potom přidáme vepřovou plec, ocet, koření, očištěnou zeleninu a vše uvaříme doměkka. Měkké maso a zeleninu vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Maso vykostíme a spolu se zeleninou nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme do skleněné mísy nebo tvořítka a zalijeme scezeným vývarem, z jehož povrchu jsme odstranili tuk. V chladu necháme ztuhnout.

 

Příloha: chléb, najemno nakrájené cibule, ocet

 

Celková doba přípravy: 3 hodiny

6–8 porcí

Oblíbený pokrm, který se připravuje nejen při zabijačce, ale často i během roku. Právě na Silvestra sulc připravuji téměř každý rok, bez něj by to nebylo ono. Nutno říct, že je tato lahůdka velice zdravá, neboť obsahuje velké množství kolagenu. To ocení především dříve narození, kteří začínají mít problémy s klouby.