Sulc
Suroviny:
500 g vepřové plece
1 menší vepřové koleno
3–4 vepřové nožičky
1 mrkev
1 cibule
¼ malého celeru
2 bobkové listy
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
150 ml octa
sůl
Postup:
Nožičky a koleno přesekneme a spolu s masem dobře omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a pod poklicí vaříme asi 40 minut. Potom přidáme vepřovou plec, ocet, koření, očištěnou zeleninu a vše uvaříme doměkka. Měkké maso a zeleninu vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Maso vykostíme a spolu se zeleninou nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme do skleněné mísy nebo tvořítka a zalijeme scezeným vývarem, z jehož povrchu jsme odstranili tuk. V chladu necháme ztuhnout.
Příloha: chléb, najemno nakrájené cibule, ocet
Celková doba přípravy: 3 hodiny
6–8 porcí
Oblíbený pokrm, který se připravuje nejen při zabijačce, ale často i během roku. Právě na Silvestra sulc připravuji téměř každý rok, bez něj by to nebylo ono. Nutno říct, že je tato lahůdka velice zdravá, neboť obsahuje velké množství kolagenu. To ocení především dříve narození, kteří začínají mít problémy s klouby.