Strakonické štrúdle

26.01.2018 23:04

Suroviny:

500 g hladké mouky

250 g másla nebo rostlinného tuku

2 žloutky

3 lžíce octa

11 lžic studené vody

špetka soli

Na náplň:

1 kg jablek

sladká strouhanka (z keksů či piškotů)

50 g rozinek namočených v rumu

50 g jader vlašských ořechů

mletá skořice

1 citrón

cukr podle chuti

Na potření:

50 g rozpuštěného másla

 

Postup:

Z mouky, špetky soli, másla nebo rostlinného tuku, žloutků, octa a vody vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Potom ho rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku, kterou posypeme strouhankou. Na ni poklademe oloupaná, na plátky nebo nudličky nakrájená jablka, která poházíme v rumu namočenými rozinkami a jádry vlašských ořechů, posypeme cukrem a skořicí, pokapeme citrónovou šťávou a stočíme do závinů. Konce dobře uzavřeme a záviny přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem. Povrch potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut při 160 °C.

Upečené štrúdl opět potřeme máslem, necháme chvíli prochladnout a pak je pocukrujeme a nakrájíme.

 

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny

4 ks

 

Jablečný závin dozajisté patří do historie Rakousko - Uherska.  Ve Vídni se stal po Sachr dortu nejoblíbenějším desertem.  Ve Vídni byli a dosud jsou mistři ve výrobě této pochutiny. Nejen však ve Vídni, či Rakousku, je tento moučník oblíbený, ale vliv Rakousko - Uherské kuchyně pronikl i do dalších zemí.

Se štrúdlem je to obdobné jako s písní Škoda lásky. Kde si ji lidé zpívali neustále, tam zdomácněla a lidé si mysleli, že pochází od nich. Totéž je to se štrúdlem.