Sterilovaný okurkový salát
Suroviny:
1 ½ kg přerostlých nakládaček
6 větších cibulí
2 lžíce koření typu vegeta
200 ml octa
150 – 200 ml krystalového cukru
Postup:
Omyté, osušené neloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od vegety. Potom salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8 – 10 minut při 90°C.
Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.
Celková doba přípravy 2 hodiny
4 – 6 ks podle velikosti použitých skleniček
Jsou prázdniny, čas dovolených a nastala ta pravá okurková sezóna. Dnes to vezmeme doslova a do písmene, připravíme si z okurek velmi lahodný a osvěžující salát, který nás potěší i v zimě. Při jeho konzumaci si nejen pochutnáme, ale můžeme i zavzpomínat na letní čas, kdy jsme si nevěděli rady s přerostlými nakládačkami. A tak zabijeme minimálně dvě mouchy jednou ranou.
Dobrou chuť přeje M.Kuntzmannová