Srbské vepřové žebírko
Suroviny:
4 vepřová žebírka s kostí po 150 g
70 g sádla
1 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
2 rajčata
2 zelené papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl
vývar
Postup:
Žebírka lehce naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme a v rozpáleném sádle po obou stranách opečeme do zlatova. Opečené maso vyjmeme a uložíme na teplém místě. Do tuku po opékání vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, na nudličky nakrájené papriky, rajčatový protlak a dusíme do vysmahnutí. Pak zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až se šťáva začne oddělovat od tuku. Touto směsí přelijeme opečené žebírko.
Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy 30 minut
4 porce
Tato klasická úprava vepřového žebírka překonala dobu a je i v současnosti k mání v leckterých restauracích.