Smetanová polévka s pohankou

26.05.2017 11:58

Suroviny:

100 g neloupané pohanky

2 menší mrkve

1 cibule

1 stroužek česneku

3 snítky čerstvého tymiánu nebo

1 lžička sušeného

1 lžíce kvalitního oleje

1 l vody

petrželka

mletý pepř

sůl

Na zahuštění:

100 ml kysané smetany

1 lžička mouky

½ dl vody

 

Postup:

Pohanku propláchneme a vaříme 20 minut.

Mezitím v hrnci necháme na oleji zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a utřený česnek. Jakmile česnek zavoní, zalijeme vodou, přidáme vařenou pohanku, část nasekané petrželky, tymián, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut.

Na závěr polévku zalijeme smetanou, rozkvedlanou s moukou. Je-li smetana příliš hustá, naředíme ji vodou. Polévku necháme přejít varem a podáváme posypanou čerstvou petrželkou.

 

Celková dob přípravy cca 45 minut

6 porcí

 

Dnešní recept představuje pohanku zase v trochu jiném světle, ale především s jinou chutí, než jsme na pohanku zvyklí. Její typická chuť je zjemněna smetanou a výborně podtržena a ochucena kořením. Je to chuťově i výživově vyvážená polévka.