Roláda z dýňových semen
Suroviny:
5 vajec
5 lžic krystalového cukru
7 lžic zelených nepražených mletých dýňových semen
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky mletého kardamomu (badyánu)
200 ml husté zakysané smetany
meruňková marmeláda
Postup:
Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme mletá dýňová semínka, prášek do pečiva, zvolené koření a promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně rozestřeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C do zlatavého zabarvení. Pozor, těsto je upečené celkem rychle, protože neobsahuje mouku.
Upečené těsto ještě horké srolujeme a necháme vychladnout. Potom ho opatrně rozbalíme a odstraníme pečící papír. Těsto potřeme marmeládou, přes ni přetáhneme hustou zakysanou smetanu a opatrně zavineme. V chladu necháme několik hodin ztuhnout. Hotovou roládu můžeme jen pocukrovat nebo ozdobit oblíbeným krémem, šlehačkou nebo polít polevou.
Celková doba přípravy 1 hodina bez doby potřebné k vychlazení rolády
1 ks
Semínka dýně obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Jsou to především zinek, vápník, fosfor, mangan, železo a selen.
Účinky dýňových semínek podporují růst vlasů a nehtů, zlepšují též jejich kvalitu. Dokonce prý i zlepšují náladu!