Roláda z dýňových semen

09.11.2018 13:25

Suroviny:

5 vajec

5 lžic krystalového cukru

7 lžic zelených nepražených mletých dýňových semen

1 lžička prášku do pečiva

½ lžičky mletého kardamomu (badyánu)

200 ml husté zakysané smetany

meruňková marmeláda

 

Postup:

Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme mletá dýňová semínka, prášek do pečiva, zvolené koření a promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně rozestřeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C do zlatavého zabarvení. Pozor, těsto je upečené celkem rychle, protože neobsahuje mouku.

Upečené těsto ještě horké srolujeme a necháme vychladnout. Potom ho opatrně rozbalíme a odstraníme pečící papír. Těsto potřeme marmeládou, přes ni přetáhneme hustou zakysanou smetanu a opatrně zavineme. V chladu necháme několik hodin ztuhnout. Hotovou roládu můžeme jen pocukrovat nebo ozdobit oblíbeným krémem, šlehačkou nebo polít polevou.

 

Celková doba přípravy 1 hodina bez doby potřebné k vychlazení rolády

1 ks

 

 

 

Semínka dýně obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Jsou to především zinek, vápník, fosfor, mangan, železo a selen.

Účinky dýňových semínek podporují růst vlasů a nehtů, zlepšují též jejich kvalitu. Dokonce prý i zlepšují náladu!