Recept na vítězné koláče z Přeštického koláčování 2011

21.06.2011 22:14

Suroviny:

1 kg polohrubé mouky

250 g másla

200 g cukru

6 žloutků

70 g droždí

1 lžíce rumu

cca 500 ml mléka

sůl

 

tvarohová, povidlová a maková nádivka

rozšlehané vejce na potření

rozinky

mandle

 

 

Postup:

Nejprve utřeme máslo s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Když hmota nabude, přidáme kvásek, připravený z droždí, trochy vlažného mléka, několika lžic mouky a trochy cukru. Dále přidáme mouku, rum, sůl a zbylé vlažné mléko. Zaděláme těsto, které hodně propracujeme. Jeho povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na díly o hmotnosti cca 120 g. Každý zakulatíme a necháme opět vykynout. Pak z každého bochánku vytvarujeme koláč, obrubu pomažeme rozšlehaným vejcem a podle zvyku naplníme tvarohem, povidly a makovou nádivkou. Dozdobíme rozinkami a mandlemi. Pečeme prudčeji v dobře vyhřáté troubě. Hotové koláče pocukrujeme nebo je ještě před tím pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

 

Celková doba přípravy cca 4 hodiny

15 – 20 koláčů o průměru 20 cm