Pučálka
Suroviny:
400 g zeleného neloupaného hrachu
4 lžíce oleje
2 lžíce sádla se škvarky
sůl
Postup:
Přebraný hrách propláchneme, nasypeme do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Při pokojové teplotě necháme naklíčit. Klíčky se objeví obvykle 3. den. Pak hrách scedíme a necháme ho na sítu okapat. Na rozehřátém oleji ho krátce opražíme. Na závěr osolíme a vmícháme sádlo se škvarky. Dobře připravený hrách je křupavý. Můžeme ho podávat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu.
Doba přípravy: 10 minut
4–6 porcí
Tradiční vánoční pokrm, jenž se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívaly škvarky ani sádlo, ale upravovala se nasladko s cukrem nebo rozinkami.