Pučálka

15.12.2017 00:00

Suroviny:

400 g zeleného neloupaného hrachu

4 lžíce oleje

2 lžíce sádla se škvarky

sůl

 

Postup:

Přebraný hrách propláchneme, nasypeme do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Při pokojové teplotě necháme naklíčit. Klíčky se objeví obvykle 3. den. Pak hrách scedíme a necháme ho na sítu okapat. Na rozehřátém oleji ho krátce opražíme. Na závěr osolíme a vmícháme sádlo se škvarky. Dobře připravený hrách je křupavý. Můžeme ho podávat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu.

 

Doba přípravy: 10 minut

4–6 porcí

 

Tradiční vánoční pokrm, jenž se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívaly škvarky ani sádlo, ale upravovala se nasladko s cukrem nebo rozinkami.