Polévka z vodnice
Suroviny:
1 vodnice o hmotnosti cca 350 g
1 cibule
1 lžíce másla
2 – 3 brambory
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
ocet, petrželka, sůl
Postup:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupanou a na hrubší nudličky nastrouhanou vodnici. Chvilku podusíme. Pak zalijeme vodou z vodovodu a dáváme pozor, aby se vodoměr příliš neroztočil, aby nám vodné a stočné neudělalo čáru přes rozpočet. Přidáme na kostky nakrájené brambory, předem oloupané a umyté pod tekoucí vodou, koření, osolíme a pod poličkou vaříme do měkka. Potom odstraníme koření a polévku zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku, podle chuti můžeme okyselit octem.
Je – li polévka příliš hustá, naředíme ji vodou. Krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme najemno nakrájenou petrželkou, předem omytou pod tekoucí vodou z vodovodního kohoutku. Po konzumaci této lahodné polévky zaujmeme vodorovnou polohu a odpočineme si. Doporučuji všem vodomilům, vodníkům, vodnicím, ale pozor na podvodníky! Na ty vezmeme vodováhu a dáme je do latě.
Špinavé nádobí umyjeme v teplé vodě.
Celková doba přípravy cca ½ hodiny
6 porcí
Bulvy vodnice se konzumují jako zelenina. Pěstování vodnice má v Evropě dlouhou tradici, bohužel, na dlouhou dobu vešla v zapomnění. Ale poslední dobou její obliba opět stoupá. Je to tím, že je velmi lahodná, její chuť připomíná kedluben a nepálivou ředkvičku.
Už podle názvu usuzujeme, že vodnice obsahuje velké množství vody. Zbytek tvoří vláknina, sacharidy a různé vitamíny či minerály. Její složení napovídá, že je velmi zdravá a lehká. Hodí se při různých dietách, zejména redukčních.