Pohankový salát
Suroviny:
½ kg uvařené pohanky
1 velká vařená červená řepa
1 středně velký pór
50- 10 g rukoly
Na zálivku:
balzamikový ocet, olivový olej, mletý pepř, sůl
Postup:
Vařenou, dobře vychladlou pohanku dáme do větší porcelánové nebo skleněné mísy. Přidáme na tenká kolečka nakrájený očištěný pór a na rovnoměrné kousky nakrájenou vychladlou vařenou červenou řepu. Zakapeme zálivkou, připravenou rozmícháním oleje a octa, soli a mletého pepře. Množství ingrediencí volíme podle chuti.
Na závěr přidáme opranou a okapanou rukolu. Vše dobře, ale opatrně promícháme.
Obměna:
Místo oleje můžeme na zálivku použít kysanou smetanu. Tu před použitím dobře rozmícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Smetanovou zálivkou přilijeme salát až těsně před podáváním.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
6 porcí
Pohanka zase v jiném podání, trochu neobvyklém. Tento salát je však velice lahodný, jednoduchý a zdravý.