Pikantní vepřové se zeleninou
Suroviny:
cca 700 g vepřového masa (na to je právě ideální ten váleček)
2 větší cibule
½ malého květáku
2 středně velké mrkve
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
3 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
2 lžíce plnotučné hořčice
sádlo nebo olej
mletý pepř
1 kávovou lžičku cukru
sůl
vývar nebo voda na podlití
Na zahuštění:
250 ml kysané smetany
1 lžička sladké papriky
1 lžíce polohrubé nebo hladké mouky
Postup:
Omyté a osušené maso nakrájíme přes vlákna na plátky, které naklepeme, osolíme a opepříme. Na tuku necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme hořčici a cukr a krátce osmahneme. Na tento základ vložíme připravené maso, trochu podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme poklicí a dusíme cca 25 minut. K téměř měkkému masu přidáme omytou mrkev nakrájenou na hranolky nebo kolečka a květák rozebraný na růžičky. Opět trochu podlijeme a dusíme ještě cca 10 minut. Když je vše měkké, přidáme kečup, sterilovaný hrášek a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mletou papriku a mouku. Chvíli povaříme a potom pod poklicí necháme ještě několik minut „dojít.“
Přílohy: brambory v různých úpravách, dušená rýže, dušená pohanka, dušená quinoia, pečivo
Celková doba přípravy: cca 1 hodina
6 porcí